U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Schematherapie

Schematherapie is een relatief nieuwe vorm van therapie en is ontwikkeld voor klachten en problemen die onvoldoende reageren op kortdurende vormen van cognitieve gedragstherapie. Het gaat vaak om hardnekkige angst- of stemmingsklachten en langdurige problemen in het persoonlijk functioneren. Wanneer deze problemen zo ernstig zijn dat ze iemands leven voor langere periodes op allerlei terreinen negatief beïnvloeden, wordt gesproken van persoonlijkheidsstoornissen.

Schematherapie is gebaseerd op de gedachte dat iedereen overtuigingen (of schema’s) over zichzelf en andere mensen heeft ontwikkeld. Die schema’s bepalen vervolgens hoe situaties worden benaderd en aangepakt. Deze schema’s kunnen positief of negatief zijn. Voorbeelden van negatieve schema’s zijn: “ik word niet gezien”, “als iemand me echt leert kennen, laat mij me vallen” of “mensen laten niet zien wat ze echt van mij vinden”.

Negatieve schema’s zorgen voor vertekeningen in het denken. Ze beïnvloeden ons gedrag op een manier die voortdurend tot problemen leidt. Deze schema’s zijn vaak vroeg in het leven ontstaan en een soort tweede natuur geworden. Daarom leiden ze vaak tot langdurige problemen in het functioneren.

In een schematherapie wordt samen met de therapeut onderzocht welke schema’s verband houden met uw problemen.